Films en video’s

Er is een aantal films gemaakt over en met de manege van mevrouw Smeenge. Hieronder zijn ze te bewonderen.

 

Een prachtige film is de uitzending van Gewest tot Gewest van 2 januari 1971, die Heleen de Lange via de NOS heeft weten te bemachtigen.

De film toont een aantal arrensleden van mevrouw Smeenge in een schitterend Drents Winterlandschap. De muziek is bijpassend en later een inspiratie geworden voor het reclamespotje van BONA.

Begin jaren 70 organiseerde mevrouw Smeenge samen met Hotel Bieze in Borger arrensleearrangementen. Samen met het provinciale VVV werd een landelijke promotiecampagne opgezet van deze unieke toeristische attractie. De NOS kwam op 2 januari 1971 zelfs filmen voor een uitzending van Gewest tot Gewest, wat deze schitterende en sfeervolle beelden opleverde.

 

 

 

winter 1962/63 Arreslee wedstrijd in Borger. Een 8mm film van Hessel Hollema.

 

 

1963 Sinterklaasintocht in Emmen. Een 8mm film van Hessel Hollema.

 

 

In 1966 is een Dorpsfilm over Borger gemaakt. Daarbij waren ook opnames van de manege van mevrouw Smeenge. Dit gedeelte tonen we hieronder.

 

 

Een video door Geert Hoving is samengesteld uit 8 mm films die door A. Hoving in 1966-67 gemaakt zijn.

 

 

Jan Stoffers maakte deze video van 8 mm films die door hem zelf geschoten zijn (periode begin jaren 70).

 

Ook uit beginjaren 70 een 8mm-film gemaakt door de heer Van der Spek, destijds huisarts in Borger (met dank aan het Drents Archief voor het digitaliseren en beschikbaar stellen van de film).

 

o – o – 0 – o – o