Paardensportcentrum De Hondsrug Borger
”logo”

641230 Ponyconcours Borger

In 1964 nam mevrouw Smeenge het initiatief om in de kerstvakantie een ponyconcours te organiseren, de eerste wedstrijd voor ponyruiters in het noorden. Naast de ruiters uit Borger trok de wedstrijd 30 deelnemers uit het gehele noorden. Het was een groot succes. Dit was tegelijkertijd de start van een nieuwe ponyorganisatie in Noord-Nederland. Naast de Federatie van Landelijke Rijverenigingen werd namelijk door een aantal ponystamboeken de grond gelegd voor de Nederlandse Pony Club (NPC). Na afloop van 1968 nvhn bedumde wedstrijd werd in Hotel Bieze een voorlopig bestuur van het noordelijk rayon gevormd. Tot 1975 organiseerde Gien Smeenge jaarlijks één of meerdere wedstrijden. En altijd was er een enorme deelname. Veel van de later zeer gerenommeerde ruiters kwamen in Borger aan de start: Henk Nooren, Jan Dolfing, Simon de Jonge en Alice Waanders zijn daar enkelen van.

 

In de jaren 60 -70 maakte de manege een grote bloei door. Het aantal mensen dat paard of pony wilde rijden groeide; er kwamen meer paarden en pony's bij en dus ook meer stallen. Gien Smeenge bleef actief op het front van evenementen, zoals demonstraties, wedstrijden die ze zelf organiseerde of deelname aan wedstrijden in andere plaatsen.Op een gegeven moment nam Gien Smeenge het initiatief om samen met de NPC in het Noorden een paardencategorie aan de ponywedstrijden toe te voegen. Dit idee werd ingegeven doordat ruiters, die te groot werden om nog op pony’s te kunnen rijden en dus overgingen op paarden, geen wedstrijden meer konden rijden omdat er voor deze “burgerruiters” geen concoursen waren. Dat bleek wederom een schot in de roos, want ook andere ponyclubs kampten met hetzelfde probleem. In deze tijd werd het deelnemen aan cross countries en terreinritten aan het programma toegevoegd en werden er voornamelijk bij de cross in Norg gedurende een aantal achtereenvolgende jaren successen behaald.

 

 

 

 

 

 

cross Norg Joop Lammers en mevr smeenge

1966 programmaboekje Borger 2Freddie BatostaBloemen voor mevr smeenge met Margot Freddie Lieneke en Gerard750402 dvhn aankondiging 15e keer concours Borger