Paardensportcentrum De Hondsrug Borger
”logo”

Gien Smeenge was iemand die voorop liep met de ontwikkelingen van de paarden- en ponysport. Sinterklaas emmenDe ruiters werden getraind en Sinterklaasklaargestoomd om aan wedstrijden deel te nemen. Pony’s en paarden werden voor de showwagen gespannen en bij demonstraties voorgereden. In de winter, bij voldoende sneeuw, werden de arrensleeën van zolder gehaald en werden er prachtige tochten gereden. De groep van mevrouw Smeenge was steevast aanwezig bij de intocht van Sinterklaas in Emmen, men ging naar Exloo voor het 5-meifeest en werd de Oostermoertentoonstellingen luister bij gezet.

 

 

 

 Ook bij grote evenementen in binnen- en buitenland waren ruiters pony’s en paarden van de manege van mevrouw Smeenge actief. Al in 1959 werd een Akendemonstratie gegeven tijdens het Internationale Concours Hippique in Rotterdam. Dit leverde al zoveel bekendheid op dat vanaf dat moment ruiters uit heel Nederland de weg naar Borger wisten te vinden. In 1961 nam een tweespandemo borger met de New Forestpony’s Duke en Blacknight en Jan Berends op de bok deel aan een demonstratie op het grote CHIO in Aken als onderdeel van het New Forest Stamboek.

 

 

 

 

Eind juli 1967 was de landbouwtentoonstelling Oostermoer in Borger. Hoewel het al vrij snel na de brand was (zie het artikel "de brand van 1967"), deed de manegegroep van Gien Smeenge volop mee. Aan de optocht voor versierde wagens werd veel aandacht besteed. Een aantal ruiters was als cowboy en indiaan verkleed. Anderen beeldden ridders of jonkvrouwen uit, terwijl de pony Jozef een huifkar trok die tot woonwagen van Pipo en Mammaloe wasomgebouwd. Een prachtig, kleurrijk geheel dat veel waardering van het publiek kreeg.

Ook bij het Concours d’Elégance tijdens deze Oostermoertentoonstelling was de manege met een groot aantal deelnemers aanwezig. Bij dit evenement begeleidt een ruiter te paard een auto en is het de kunst om een bij elkaar passend geheel te krijgen.

 

 

Pipi Langkous

kaartje Jan optocht Emmen optocht Borgeroptocht Borger 2

 

1967 Borger Oostermoer optocht Pipo1967 Borger Oostermoer concours delegance 1