De jonge Gien Drenthe

Luchina Drenthe werd op 7 oktober 1907 in Westdorp[1] geboren en was het eerste kind van de 13 uit het gezin van Arend Drenthe en Jantje Meijers.

 

trouwboekje Arend Drenthe

Vader Arend was van beroep landbouwer en volgens zeggen in hart en nieren een “paardenman”. Moeilijk af te richten paarden nam hij onder zijn hoede en zijn kennis over deze dieren was wijd en zijd bekend. Arend Drenthe wist ook alles af van paardenmiddelen. Hij werd zelfs gevraagd om les te geven op de Landbouwhogeschool in Wageningen, maar voelde daar helemaal niets voor: “Ei denkt toch niet dat ik Hollands proat’n goa teeg’n die snotjong’n doar” .[2]

Arend Drenthe was naast landbouwer ook melkrijder. De paarden die hij voor zijn wagen had, boezemden veel mensen ontzag in en men bleef daar dan bij uit te buurt: “die peerd’n van Aorn’d Drenthe houw’n en biet’n”. [3] In Ees werden de kinderen in huis geroepen als Arend Drenthe er weer eens met een wild paard voor de wagen langskwam. Hij stond erom bekend dat hij voor het mak maken de harde hand hanteerde. Paarden werden hem uiteindelijk noodlottig. Hij kwam om het leven toen hij in 1955 de dag na Kerst in de stal door een paard tegen de wand werd gedrukt en de volgende dag in het ziekenhuis overleed.

 


[1] Het geboortehuis stond schuin tegenover de plaats waar tegenwoordig de camping “de 7 heuveltjes” is. Het groepje bomen staat er nu nog steeds.

[2] Je denkt toch niet dat ik Nederlands tegen die snotjongens ga praten.

[3] die paarden van Arend Drenthe trappen en bijten.

 

o – o – 0 – o – o