arrenslee – evenementen

Mevrouw Smeenge beoefende alle facetten van de paardensport en was daarin redelijk uniek in Nederland. Zo was ze ook actief in de winter. Ze kocht sleden en looikes en trainde de paarden en pony’s die al ervaring hadden met het aangespannen rijden voor de wagen. In de koude winter van 1963 werd voor het eerst aan wedstrijden deelgenomen en met succes. Ook in Borger werd in februari onder grote publieke belangstelling – ruim duizend toeschouwers – een arrenslee wedstrijd gehouden. Gien Smeenge won met haar paarden zowel de rubriek enkel- als dubbelspannen voor de arren. Tevens won ze in beide rubrieken ook nog de prijs voor het schoonste geheel. En passant gaf ze tussendoor nog een demonstratie met een enkel- en een dubbelspan pony’s.

 

Fritsje BobbyDuke Blakn arar Petra Paola

 

 

Als er wedstrijdenAr Knud 1 werden uitgeschreven was Gien Smeenge met haar paarden, arren, rijders en verzorgers steevast aanwezig. Bij het concours in het Groninger Stadspark stal vooral Knud de show. De Knabstrubber was niet alleen een bijzondere verschijning met zijn zwarte vlekken, maar deed het ook uitstekend in de verschillende rubrieken. In de snelheidswedstrijd draafde Knud al zijn concurrenten op achterstand. De toenmalige speaker Y.F. (Polly)arresleden 2 Kamphuis, tevens journalist voor het Nieuwsblad van het Noorden en organisator van concoursen was zeer enthousiast in zijn commentaar over het span Petra en Paola.

 

 

 

 

Omdat met arrensleeën en looikes (kleine ar voor 1 persoon met koetsier) alleen maar op besneeuwd terrein of op ijs gereden kan worden, was har wielenet dus elk jaar maar afwachten of de arren van zolder gehaald konden worden. Gien Smeenge bedacht dat er misschien wel zwenkwieltjes onder de arren gezet konden worden zodat er ook in andere jaargetijden mee gereden kon worden. Ze liet dit door haar mensen van het bouwbedrijf maken, maar het bleek geen succes te zijn. De wieltjes braken herhaaldelijk af. Er moest dus toch maar op winters weer gewacht worden.

 

 

 

Gerhard van der Zedde die in 1960 hotel Bieze had gekocht, bedacht eind jaren 60 samen met Gien Smeenge enkele arrangementen, zoals een huifkartocht door de bossen in combinatie met een diner en/of verblijf in hotel Bieze, wat een nieuwe toeristische attractie voor Borger opleverde. Inmiddels bezat mevrouw Smeenge in 1968 maar liefst 11 arren710104 Utrechts dagblad arresleesleden. Ook daarvoor had ze met hotel Bieze een arrangement bedacht. In januari 1971 werd er serieus werk van gemaakt door samenwerking te zoeken met het Nationaal Bureau voor Toerisme en de Provinciale VVV van Drenthe. Hiervoor kwam een grote publiciteitscampagne op gang. Op zaterdag 2 januari was er een perspresentatie, waar niet alleen regionale en landelijke kranten op afkwamen en een mooi artikel met foto publiceerden, maar ook de NOS was present om opnames te maken voor het programma Van Gewest tot Gewest. Dit werd op 7 januari uitgezonden en leverde schitterende beelden met muziek op, die later de inspiratie vormden voor het reclamespotje van het botermerk BONA. De film staat op deze website en is te zien door hier op FILM te drukken.

Het arrensleearrangement bestond uit ontvangst met een lunch in Hotel Bieze, een 2 uur durende tocht met de arrenslee, ’s avonds een “candlelight diner” en kostte f 57,50 per persoon. Alleen een tocht met een arrenslee was ook mogelijk en kostte f 20,- p.p..

 

o – o – 0 – o – o