Paardensportcentrum De Hondsrug Borger
”logo”

In één woord: "Fantastisch" was de reünie van de oud-ruiters van de manege van mevrouw Smeenge. Ruim 50 mensen die meer dan 45 jaar geleden het Paardensportcentrum De Hondsrug in Borger bezochten waren aanwezig. Verhalen werden opgedist, adressen uitgewisseld en foto's aandachtig bekeken. De groepsfotomeesten hadden elkaar al die jaren niet meer gezien of gesproken. Daarmee was de bijeenkomst indrukwekkend en ontspannend. Iedereen had zijn eigen verhaal van "na de Borger-tijd", maar het praten ging alsof er geen gapend gat tussen had gezeten. Ook door de periode dat men op de manege in Borger aanwezig was waren er verschillende generaties; maar daar was niets van merkbaar. Ook deelnemers die elkaar niet Namen groepsfoto met nummering01kenden wisselenden verhalen uit. Want op de achtergrond zweefde uiteraard de geest van mevrouw Smeenge. Zij was overduidelijk aanwezig, niet alleen op foto's, in films en verhalen, maar iedereen voelde de sfeer die Gien Smeenge uitstraalde. Dat was ook zeker het geval tijdens de wandeling langs de historische plekken van het Paardensportcentrum.

 

Voorbereiding.Postzegels

Het idee van een reünie ontstond eind 2013 toen Freddie Thies, Jan Stoffers en Geert Hoving een afspraak hadden in café-restaurant 't Hunebed in Borger. Voor hen was het "Zwaantje" uit de tijd dat ze in Borger vertoefden. Het leek hen wel leuk om de oud-ruiters van weleer weer eens te ontmoeten. Via internet en vooral Facebook werd gezocht naar bekenden uit de jaren 60-70 van de vorige eeuw. Dat leverde een schat van informatie én foto's op. De historische vereniging van Borger stelde voor om een aflevering van "Dikke Verhalen" aan de manege te besteden. Ook dat werd een groot succes (zie film) en leverde nieuwe verhalen en plaatjes op.

Er moest natuurlijk ook een boek worden uitgebracht en dat resulteerde in een 76-pagina's tellend exmplaar dat op de reüniedag verscheen. In het boek is naast de biografie van mevrouw Smeenge (waarvoor Freddie Thies veel speurwerk verrichtte naar feiten en foto's) vooral ruimte gegeven van "herinneringen" van oud-ruiters en medewerkers. Prachtige verhalen van Dineke Wichers, Heleen de Lange, Frédérique Spigt, Stasia Cramer, Carry Berger, Karsten Berends, Ineke Lulofs, Max Dijkstra, Jan Stoffers en Geert Hoving. Verhalen die het leven op de manege van mevrouw Smeenge gestalte geven.

 

DvhN familie

In Borger werden posters opgehangen waarop de presentatie van het boek werd aangegeven. Ook de pers besteedde de nodige aandacht aan de reünie die aanstaande was. Met name het Dagblad van het Noorden kwam met een DvhN Frrederiquepagina-grote bijdrage met een verhaal van Frédérique Spigt: "Als een wervelwind door Borger" en een met de titel: "De manege was een tweede familie" (klik op de link om de artikelen te lezen). 

 

Als bijzonderheid werden postzegels uitgegeven met daarop mevrouw Smeenge met haar 2 lievelingspaarden Pauke en Lady. Delzelfde foto prijkte ook op een deel van de gebakjes die de deelnemers tijdens de reünie werden aangeboden; op andere gebakjes stond de foto van de manege van weleer.

 

Foto's.

Van de reünie zijn foto's genomen die in bijgaande presentatie te zien zijn. Elske Doornbos nam het merendeel daarvan voor haar rekening.

 

//Reünie 10 oktober 2015